A szemét megfelelő szétválasztása

A szemét megfelelő szétválasztása

A szemét szétválasztása nem nehéz - de még mindig merülnek fel kérdések. Vessünk egy pillantást a szemét szétválasztásának főbb pontjaira.

Miért kell egyátalán szétválasztani a szemetet?

A válasz elég egyszerű. A szemét szétválasztása a környezet és az emberek számára egyaránt jó. Az újrafeldolgozásnak sok lehetősége van, de csak a hulladék megfelelő szétválasztásával működhet. A jól elkülönített hulladék biztosítja, hogy a válogató üzemek optimálisan működhessenek és a lehető legtöbb másodlagos nyersanyag visszanyerhető lehessen. Ezáltal kevesebb energia kerül felhasználásra, mint a termelt, védi a vízkészleteket és a talajt, valamint kevesebb lesz a CO2 kibocsájtás.

Mi kerül a sárga kukába / táska?

Ezekben a műanyag palackok és italos dobozok (Tetrapacks), valamint mindenféle műanyag, például háztartási tisztítószerek, ételek, személyi ápoló termékek csomagolásai ... kerülnek. Tehát ez elsősorban a csomagolóanyagról szól. A sárga kukába nincs hely olyanoknak, mint pl. régi fogkefék vagy öngyújtók, CD-k, DVD-k, műanyag játékok, szigetelőanyagok házak építéséhez ...

Miért kell szétválasztania a színes és fehér üvegeket?

Az ok egyszerű: ez a szín. Egy színes üveg, pl. egy pezsgős üveg, amely a fehér kukába kerül, akár 500 kg színtelen üvegt is beszínezhet. Természetesen ez az üveg már nem használható. Fordítva ez nem olyan tragikus. A fehér üveg a színes üvegek közé dobva nem okoz nagy problémát. Tehát: mindig győződjön meg róla, hogy a színes üveg (a kissé színezett is) ne kerüljön a fehér üvegek közé.

A kerámia, a porcelán, a játékok, az izzók, az üvegáruk és az orvostudományi palackok nem tartoznak a régi üveghez. Az utóbbit a gyógyszertárban kell leadni, mivel a gyógyszerek a problémás anyagok közé tartoznak és néha az üvegben még némi maradvány is megtalálható.

Papír

A hulladékpapírhoz tartozik mindenféle papír, azaz újságok, folyóiratok, könyvek és mindenféle kartondoboz. Fontos, hogy a kartondobozok mindig laposak vagy összehajtva legyenek. Ezzel helyet takaríthat meg. A papírhulladékhoz nem tartoznak a papírzsebkendők, használt szalvéták és fényképek.

A fém a kék kukába kerül

Ide csak a fémből (vasból, alumíniumból) készült csomagolás kerülhet, pl. mindenfajta doboz, alumíniumfólia, joghurtnak a fedele,.... Fontos, hogy a konzervdobozokat mindig kimossa. Ha van pl. egy régi festékdoboza festékmaradványokkal, azt ne a kék kukába, hanem a maradék hulladékok közé dobja.

A fémek, különösen az alumínium újrahasznosítása óriási mennyiségű nyersanyagot és energiát takarít meg minden évben. Az újrahasznosítás itt tényleg kifizetődik.

Mi tartozik a bio hulladékokhoz és mi nem

A bio hulladékok közé minden komposztálható hulladék eldobható. Ez magában foglalja a gyümölcs- és zöldséghulladékot, a régi kenyeret, a tojáshéjat, a kávét, a teafiltert, a virágokat, a levágott füvet, ágakat, leveleket vagy fűrészport (festetlen fa).

Soha ne helyezzen pelenkákat, piperecikkeket, bevonatos papírt vagy macskaalmot a bio hulladékok közé. Egyébként az állati eredetű termékek, például a csontok, a hús vagy a tej, sem tartoznak a bio hulladékokhoz. Még a főzőolajnak sincs helye a bio kukában.

Nem minden maradék maradék hulladék

A maradék hulladékok közé azok dobhatóak, amelyek nem újrahasznosíthatóak, de biztonságosak. Ezek közé tartoznak a piperecikkek, fotók, izzók, porszívózsákok, harisnya, erősen szennyezett csomagolás vagy macskaalom.

A veszélyes termékeket soha nem szabad a maradék hulladékokhoz dobni; veszélyes hulladék. Ezek közé tartoznak az elemek, gyógyszerek, olajok, vegyszerek és egyéb mérgező anyagok. Ezeket a problémás gyűjtési pontokon kell leadni. A helytelenül elhelyezett veszélyes hulladék hatalmas terhet ró a környezetre és veszélyes lehet az emberek számára is.