Mindenki követ el (takarítási) hibákat – tippek profiknak és azoknak, akiknek nincs ínyére a portörlés és tisztítgatás

Mindenki követ el (takarítási) hibákat – tippek profiknak és azoknak, akiknek nincs ínyére a portörlés és tisztítgatás

Otthonunk tisztán tartása gyakran nem is olyan egyszerű. Főleg, ha idő, megfelelő rutin vagy elégséges háttértudás szűkében vagyunk. Nem számít, hogy még csak nemrég költözött be saját kis birodalmába, vagy már vén róka a tisztítás és pucolás terén, még az önjelölt takarító-profiknak is aha-élményük lesz, ha elolvassák alábbi tanácsainkat. Tehát: olvasson és tanuljon!

1. Tipp: A megfelelő sorrend
Az, hogy először a durvább port és piszkot kell felporszívózni, és utána javasolt folytatni az aprólékos törölgetéssel, bármilyen logikusnak is hangzik, helytelen! Először mindig a felületek és asztalok letörlésével kezdjen, mert így a lehulló morzsákat és szöszöket utólag fel tudja porszívózni.
Egy hasznos emlékeztető: Fentről lefelé törölgessen!

2. Tipp: S, mint STERIL
Első pillantásra ez a trükk kissé mulatságosnak tűnhet, a megfelelő törlési technikával azonban sok erőfeszítést és időt takaríthat meg. Ugyanis a jól ismert balról jobbra történő törölgetéssel a szennyeződésrészecskék inkább szétoszlanak, mintsem hogy eltűnnének. Az ívelt S-forma itt hatékonyabbnak bizonyul - így megkímélheti magát a többszöri utántörléstől, és egyben agysejtjeit is aktiválja! :-)

3. Tipp: A baktériumok sosem mennek szabadságra!
Szinte mindenki ismeri a szituációt: Vacsora után gyorsan elmosogatunk, letöröljük az asztalt és megtisztítjuk a tűzhelyet, mielőtt a jól megérdemelt esti pihenés elkezdődhet a tévé előtt. A kényelem kedvéért mindenhez csak egy szivacsot használunk, mely aztán a mosogatóba landol és ott is marad éjszakára...
Vigyázat: Rendnek kell lennie! Ahogyan a különböző felületekhez és tárgyakhoz másfajta tisztítószereket alkalmazunk, úgy a szivacsok és törlőkendők használatába is érdemes bevezetni egy rendszert. Alkalmazzon minden helyiséghez külön kendőt, ugyanis így elkerülheti, hogy a baktériumok és kórokozók az egész lakásban szétterjedjenek!
Fontos! Az ételmaradék és a nedvesség kombinációja táptalaja a baktériumoknak, melyek nemcsak undorító szagot terjesztenek, de legrosszabb esetben kórokozónak is bizonyulnak. Hogy a mikróbáknak esélyük se legyen, tisztítóeszközeit rendszeresen (minimum hetente egyszer) mossa ki legalább 60°C-on mosógépben vagy mosogatógépben!

4. Tipp: Eeewww – mi bűzlik itt?
Nem minden igazán tiszta, ami fénylik! Ugyanis ha a ruhaneműk vagy az edények makulátlannak is tűnnek, előszeretettel gyűlnek össze rajtuk a rossz szagokat árasztó bacilusok. Tehát ne feledje: még a tisztának vélt készülékeket is - mint például a mosó- és mosogatógép - rendszeresen tisztítani kell! Talán még emlékszik a legutóbbi blogbejegyzésünkre: "Citromsav – sokoldalú segítő társ a háztartásban". Abból az írásunkból megtudhatja, hogyan lehet egyszerűen, gyorsan és olcsón megtisztítani háztartási készülékeinket.
Ha már a készülékeknél tartunk: időnként a porszívó is inkább porfogó. Ugyanis szeretett takarító-kisegítőnk nagyban megkönnyíti az életünket, sok szennyeződés összegyűlik az eszköz külsején és belsejében egyaránt. Ahelyett, hogy felkavarná és szétszórná a régi port a lakásban, egyszerűen tisztítsa meg a porszívó tartályát és szűrőjét egy mikroszálas kendővel!

5. Tipp: Kis és nagy kanalak
Gyerekként megtanultuk, és saját utódainknak is már fiatalon megtanítottuk: az evőeszközöket felfelé mutatva kell betenni a mosogatógép kosarába – egy mítosz, melyet generációk óta adunk tovább egymásnak, és nem teljesen helytálló. Ez az eljárás teljesen logikus, ha nem szeretnénk, hogy a villák fogai beakadjanak és elgörbüljenek. A késeket és a kanalakat azonban érdemes ellentétesen elhelyezni, hogy elkerüljük a jól ismert állást, amikor a kanalak egymásra fekszenek. Így nem marad rajtuk ételmaradék, és edényei minden nap új pompában tündökölhetnek!

6. Tipp: Tükröm, tükröm...
A tükrök és ablakok tisztítása nem feltétlenül az egyik legnépszerűbb teendő a takarítási tervben, mert még ha egyes tisztítószer-gyártók „csíkmentes eredményt” is garantálnak, mindig van néhány csík az üvegen, és a pucolás reménytelen feladatnak tűnhet... De ez mitől függ valójában?
Az időjárás lehet a bűnös, ugyanis napsütésben az üveg felmelegszik, és a vízből és a tisztítószerből származó a nedvesség gyorsabban elpárolog, mint ahogy azt szárazra tudnánk törölni. Az ablaktisztításra tehát a késő délutáni vagy esti órák a legalkalmasabbak, amikor a hőmérséklet 20°C alatt van.

7. Tipp: WC / slozi / bili / toalett / klotyó / trón …
… vagy „ahova a király is gyalog jár”. De még a legbájosabb megnevezések is a legfélelmetesebb területté teszik az illemhelyet egyesek számára, ha takarításról van szó. (Azt a tényt, hogy egyes ajtókilincseken, hűtőszekrényeken vagy számítógép-billentyűzeteken gyakran sokkal több baktérium található, csak mellékesen említjük meg...) *
Vissza a WC-tisztításhoz és az alábbi hasznos tanácsokhoz:
- A WC kefét a tisztítás után ne tegye azonnal vissza a tartóba, hanem hagyja rövid ideig megszáradni. Így a kórokozók nem tudnak elszaporodni, és elkerülhető a kellemetlen szagképződés. Azonban fontos: rendszeresen cserélje ki a kefét!
- Öblítéskor hajtsa le a WC fedelet! A vízáramlás miatt a baktériumokat tartalmazó vízcseppek észrevétlenül a levegőbe kerülhetnek, és megtelepedhetnek a higiéniai cikkeken, mint például a fogkefe, fésű stb. Fúj!

* 1 négyzetcentiméterenként átlagosan 3000 baktériummal a WC-ülőke a hűtőszekrény (kb. 11.000), az ajtókilincs és villanykapcsoló (kb. 7000), a vágódeszka (kb. 6000), valamint a mobiltelefon és PC-billentyűzet (kb. 4000) mögött áll.

8. tipp: Kutya és gazdi
Az ember legjobb és egyben legszőrösebb barátja előszeretettel hagy nyomot maga után a padlón és a kanapén. Annak érdekében, hogy a kis szőrszálak ne szóródjanak szét mindenhol, célszerű először egy seprűvel felsöpörni, majd a porszívózáshoz - a padlóhoz is - kárpittisztító fejet használni. Így akár a sarkakban és a kanapén lévő eldugott helyeket is elérheti.

Tipp: Olvassa el a tisztítási útmutatót!
Legyen szó új könyvespolcról, kedvenc foteléről vagy nemrégiben vásárolt készülékekről – a sikeres beszerelés vagy összerakás után a mellékelt használati útmutatót általában azonnal kidobjuk. De egy pillanat! Mielőtt a használati utasítás a papírhulladékba landolna, fotózza le, vagy jegyezze fel magának a tisztítási javaslatokat! Ily módon megkímélheti magát a kísérletező és időigényes takarítási kalandoktól, valamint hatékony tisztaságot és nagyobb rugalmasságot élvezhet pénztárcájában.

Látja, a takarítás is egy önálló tudomány – szívlelje meg tanácsainkat, és ki tudja, talán a jövőben még egy kis motivációt és örömet is lel a takarításban!