Túl sokat takarítunk?

Túl sokat takarítunk?

A tisztaság az allergia okozója?

A mai higiéniai előírások nagyon magasak és segítettek abban, hogy egészségesebben élhessünk. Azonban sokan úgy vélik, hogy a manapság zajló tisztasági örület az allergia ertejedésének okozója: A modern higiénia csökkenti a baktériumok elszaporodását - azonban nem csak a rosszakét, hanem a jókét is, amelyek erősítik immunrendszerünket. Ezért leszünk hajlamosabbak az allergiára - így szól a tézis.

Ezt azonban nem jelenthetjük ki ilyen egyértelműen. Számos tényező játszik szerepet az allergia kialakulásának okában. Tanulmányok kimutatták, hogy baktériumokkal való kapcsolat csak egy a számos ok közül. További tényezők lehetnek a táplálkozási szokások, a testmozgás hiánya, a környezet vagy a genetika.

Miért fontos a higiénia?

A higiénia a betegségek elterjedésének megelőzése miatt fontos. Különösen a kockázati csoportok esetében, mint pl. a csecsemők és az idősek.

Túl tiszták vagyunk?

Nem. Nagyon fontos, a magas higiéniai előírások betartása, mint személyes szempontokból, mint otthonunkat tekintve. A megfelelő higiénia a fertőzések megakadályozását és azok elterjedését jelenti. Azonban itt nem a szennyeződésmentes életről és obszesszív takarításról van szó. Ez a kórokozók elszaporodásának bizonyos időn belül, bizonyos helyeken való megakadályozását jelenti. pl. a következő esetekben:

  • ételkészítés
  • WC használata után
  • Tüsszentés után
  • ha beteg agyunk

Lehet egy otthon igazán steril?

Nem számít, hogy otthona mennyire tiszta, soha nem lesz steril. A baktériumok egyszerűen túl gyorsan szaporodnak.

A baktériumokkal való kapcsolat erősíti az immunrendszert?

Életünk első éveiben szervezetünk megtanulja, hogyan tud védekezni a baktériumokkal szemben.

Innentől fogva fontos a rossz és a jó baktériumok egyensúlyának fenntartása, ezáltal immunrendszerünket tovább "edzhetjük" hogyan kezeljen más dolgokat. Amennyiben az egyensúly felborul, úgy az immunrendszer még az ártalmatlan baktériumokra is túlzottan reagálhat.

Ez most azt jelenti, hogy azonnal menjünk ki és piszkoljuk össze magunkat. Sőt, a káros baktériumokkal való kapcsolatot amennyire lehetséges csökkenteni kell, mivel számos olyan veszélyes baktérium és vírus van a szabadban, amelyek folyamatosan károsíthatják szervezetünket.

Mennyire legyünk elővigyázatosak?

Káros baktériumok bárhol előfordulhatnak: földön, WC-n, hűtőben vagy akár a számítógép billentyűzetén is. Ezért fontos odafigyelnünk a különböző szituációkban, pl. mosson kezet mielőtt ételt készít vagy WC után. Azonban túlzásokba sem szabad esni. Mint már említettük a teljes sterilitás nem lehetséges, azonban a tisztaság véd a betegségekkel szemben, mint pl. a szalmonella.

Ebben az értelemben: A higiénia bizonyos helyzetekben rendkívül fontos, azonban nem szabad túlzásba vinni, mert különben a higiénia kényszerré válik, ami életminőségünk romlásához vezethet.