A mosószer megfelelő adagolása

A mosószer megfelelő adagolása

A szekrényben található ruhanemű furcsa szagú, talán még avas is? Pedig frissen lett mosva és jó illatúnak kéne lennie! Mi történt akkor?
Ennek számos oka lehet: Túl sok szennyest rakott a dobba és rosszul adagolta a mosószert - mert a túl sok és a túl kevés kellemetlen szagokat eredményezhetnek.

Mosószer túladagolás

Aki úgy gondolja, hogy a mosószer túlzott használata tiszta ruhákhoz vezet, annak csalódást kell okoznunk. Sajnos ez nem így van! A túl sok mosószer nem minden esetben biztosít látható eredményt, még akkor sem ha úgy tűnhet a sok habképződés miatt. Gyakran a szag csak később érezhető.

Ha túladagolja a mosószert, akkor nincs elegendő szennyeződés vagy zsírrészecske, amely megköthetné a sok tenzidet - mosóaktív anyagot. A sok meg nem kötött tenzid molekula a mosófolyadékban marad és a ruhákon telepszik meg, ezeket nem lehet teljes mértékben kiöblíteni. Száradás után eltart egy kis ideig, amíg ezek a szerves tenzid molekulák lebomlanak. Ez a bomlási folyamat kellemetlen, avas szagot okoz - még akkor is, ha a ruhaneműt mosás és vasalás után a szekrénybe hajtogatják be vagy lógatják fel.

Túl kevés mosószer

Ha azt gondolja, hogy a kevesebb több, akkor téved. Az aluladagolás rossz szagokat eredményezhet a ruhákon és a szekrényben, mivel a ruhaneműk nem lesznek teljesen tiszták. Ha túl kevés mosószert használ, nincs elegendő mennyiségű tenzid molekula, amely a szennyeződéseket vagy a zsírokat megköthetné és fellazíthatná: A mosófolyadék túl gyenge. Ebben az esetben a szennyeződések a mosóvízben maradnak, és a mosás során a ruhákon telepszenek meg. A száraz ruhaneműkön a bomlási folyamat után kellemetlen szag érezhető.

Az adagolás nem egy nagy tudomány

A mosószer helyes adagolása nem boszorkányság, ha betart néhány szabályt. Minden gyártó feltüntet egy adagolási útmutatót a mosószer csomagolásán, amely általában figyelembe veszi a ruhanemű mennyiségét, a víz keménységét és a szennyezettség mértékét. Ezt be kell tartani. A helyes adagoláshoz elengedhetetlen ismerni a vízkeménység fokát a régióban. Az is fontos, hogy ne tömje túl a mosógépet, mert akkor a mosófolyadék nem tud optimálisan keringeni és ezáltal nem megfelelően öblíti ki a ruhákat. Ezenkívül a túl sok ruhanemű aluladagoláshoz vezethet.

Alapszabály: A kevesebb, néha több - kevesebb szennyes! Minél kevesebb szennyest tesz a dobba, annál kevesebb mosószert kell használnia. Ezáltal megkönnyíthető az adagolás.

A ruhanemű megfelelő öblítéséhez, valamint tisztításához beállíthat egy további öblítő programot - ez szinte az összes mosógépnél lehetséges. Egy másik lehetőség a ruhaöblítő használata. Enyhén savas, a ruhák mosószer maradványoktól való megszabadításához és a ruhanemű semlegesítéséhez. Mindeközben felfrissíti a színeket.