Citromsav – sokoldalú segítő társ a háztartásban

Citromsav – sokoldalú segítő társ a háztartásban

Az elmúlt időszakban az emberek tudatában megváltozott a környezetbarátabb életmódról való gondolkodás. Nemcsak az élelmiszerek, ruházati cikkek vagy kozmetikumok esetében, hanem a tisztítószerekkel kapcsolatban is egy felelősségteljes és kíméletes irány fedezhető fel. A vegyi tisztítók egészségtelenek és drágák, és ahelyett, hogy Ön az összetevők hosszú listájával kínozza magát, a jól bevált háztartási szer - a citromsav - nagyon egyszerű és univerzális lehetőséget kínál a háztartáson belüli és kívüli alkalmazások széles skálájához. Multifunkcionálisan használható, praktikus, szuperhatékony és fenntartható alternatívája a hagyományos tisztítószereknek.

De mi is pontosan a citromsav, és mire kell ügyelni a használatánál?

A citromsav az egyik legszélesebb körben használt növényi gyümölcssav, porállagú szilárd anyag, mely vízben oldódik, színtelen és biológiailag lebomlik. Több mint 200 évvel ezelőtt izolálta a felfedezője, Carl Wilhelm Scheele a citromsavat a citromból, így kapta a jól ismert nevét. Főleg almában, körtében, bogyós gyümölcsökben, de egyes tűlevelű fenyőfákban és gombafajtákban is megtalálható, a szén- és zsírsav-anyagcsere melléktermékeként pedig még szervezetünk is termel citromsavat.
A gyakori alkalmazási területek közé tartozik aromaanyag vagy tartósítószer formájában való felhasználása élelmiszerekben. A citromsav azonban a tisztítószerekben is kifejti hatását és ma már univerzálisan alkalmazható, lenyűgöző és mindenekelőtt hatékony kis segítő.

De vigyázat! Ahogyan a neve is elárulja, ez a jelentéktelennek tűnő anyag mégis csak egy sav. Ezért legyen óvatos az adagolásnál és kerülje a szembejutást!
Érzékeny bőrűeknek gumikesztyű viselése ajánlott!

Gyakorlati tippek a citromsav otthoni használatához

1) Klasszikus anyag vízkő ellen
Mindenki ismeri azokat az idegesítő fehér vízkőnyomokat a zuhanyfejen és a vízcsapon, vagy a már összegyűlt vízkövet a vízforralóban. Legyen szó konyháról, fürdőszobáról vagy rozsdaeltávolításról - a sokoldalú citromsav mindenhol csodát tesz és friss citrusillatot hagy maga után.

És ez ilyen egyszerű:

  • Kávégépekhez, vízforralókhoz és egyebekhez: Keverjen el 3 evőkanál citromsavat 1 liter vízzel és öntse az adott készülékbe. Maximum langyosra melegítse, különben a tisztítóerő csökken a hő miatt. Hogy a reggeli kávéja ne legyen citrom ízű, öblítse ki még egyszer vízzel a készüléket.
  • Fürdőszobába és csaptelepekhez: Készítse el a vizes-savas oldatot (a fent leírtak szerint), töltse egy szórófejes flakonba és jól rázza fel. Ha más illatot szeretne, bátran keverjen bele néhány csepp illóolajat! Ezután permetezze az adott felületre, hagyja rövid ideig hatni, öblítse le hideg vízzel és törölje szárazra.
  • Mosogató- és mosógépekhez: Tegyen 7-8 evőkanál citromsavat közvetlenül az üres gépbe és válasszon egy közepes hőmérsékletű (maximum 40 fok) öblítési programot.

Megjegyzés: A citromsav sokféleképpen alkalmazható, de az olyan nem nemesfémek, mint az alumínium, nem savállóak, ezáltal megrongálódhatnak!

2) Az olcsó általános tisztítószer
Egyszer nem figyelt oda, és ki is futott az étel, a leves kifröccsent a mikrohullámú sütőben, vagy a sülthús mártása túlforrt a sütőben? Semmi baj! Keverjen el egy evőkanál citromsavat meleg vízben, kezelje vele a szennyezett területeket, majd öblítsen le mindent tiszta vízzel.

  • Az olyan makacs szennyeződések esetén, mint például a leégett edények vagy serpenyők, forralja fel a keveréket, hagyja hatni és jól öblítse le.
  • Piszkos sütő vagy mikró esetén tisztítás után rövid időre melegítse fel a készülékeket maximum 100 fokra.

A virágcserepeken vagy vázákon lévő vízkő és egyéb maradványok szintén nagyon egyszerűen eltávolíthatók: Tegyen 3 kanál citromsavat egy vödör langyos vízbe, hagyja ázni a tárgyakat egy éjszakán át, majd másnap reggel alaposan tisztítsa meg és öblítse le őket.

3) Egy kristálytiszta alkalom
A mosogatógép számára kiváló fényesítő öblítőszert képez a citromsav alkohollal és vízzel keverve, mely egyúttal ellensúlyozza a kemény vízből származó vízkőlerakódásokat is a gépben. Ehhez oldjon fel 40 g citromsavat 100 ml meleg vízben és adjon hozzá 150 ml alkoholt. Kész is van a házi készítésű öblítő, így annyi a csíkoknak és a leragadt ételmaradékoknak!

4) A házi készítésű foltördög
Gyakran még mosás után is sárgás foltok maradnak a pólók és blúzok gallérján vagy a hónalj területén. Ahhoz, hogy továbbra is jól érezze magát kedvenc ruháiban és eltüntesse az izzadság-, valamint dezodorfoltokat, citromsavas-vizes oldattal történő hatékony kezelés javasolt:
Áztassa be a ruhákat néhány órára (10-15 g sav literenként), majd a szokásos módon mossa ki őket a mosógépben.
Figyelem: A citromsav fehérítő hatású és csak fehér ruhákhoz alkalmas!
A kellemetlen dezodorfoltokat elsősorban az alumíniumtartalmú dezodorok okozzák. Ezért használjon természetes és alumíniummentes termékeket!

5) A mennyeien puha ruhákhoz
Vannak olyan személyek, akiknek érzékeny bőrük miatt nem csak bizonyos kozmetikumokat, hanem egyes mosó- és öblítőszereket is kerülniük kell. A citromsav segít megőrizni a természetes érzést a bőrön és alaposan eltávolítja a ruházatról a makacs szennyeződéseket.
Ehhez egyszerűen oldjon fel 5-6 evőkanál citromsavat 1 liter vízben és minden mosásnál tegyen 2 adagoló kupaknyit az öblítőrekeszbe!
Itt is vigyázzon: A citromsav fehérítő hatású és csak fehér ruhákhoz alkalmas!

6) Súrolás, öblítés és kész is - az illatos WC-tisztító!
És pont olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: Oszlasson el körülbelül három evőkanál citromsavat a WC-csészében, hagyja hatni, súrolja meg egy kicsit egy kefével, majd öblítse le. A vizeletfoltok teljesen eltűnnek és citromos frissesség veszi át a helyüket.

A tisztaságért és fenntarthatóságért!
Ezekkel a tippekkel megkímélheti magát a drága tisztítószerek és vegyi tisztító adalékok egész sorától, ezáltal óvja egészségét, környezetét és pénztárcáját is.
Próbálja ki és győződjön meg ezen univerzálisan alkalmazható, természetes anyag hatékonyságáról!

Egyébként: A citromsavat nem csak takarítási célokra használják, számos kozmetikumban és élelmiszerben is megtalálható. Bizsergető DIY-fürdőgyöngyök, buborékos Iso-italok és még sok más is készíthető vele. De ez egy másik téma...