A fertőtlenítőszerek megfelelő használata

A fertőtlenítőszerek megfelelő használata

Ha padlónkat vagy felületeinket valóban fertőtleníteni szeretnénk, néhány dologra fontos odafigyelnünk. Nézzük meg részletesebben mik is ezek:

Alapelv

A fertőtlenítőszerek általános irányelve, hogy a megfelelő szereket a megfelelő alkalmazási célokra kell használni. Amennyiben nem figyelünk oda erre, a hatékonyság korlátozódik. A legrosszabb esetben a baktériumok is ellenállóvá válnak a fertőtlenítőszerekkel szemben. Tehát legyen óvatos és körültekintő, hogy melyik szert miért használja. Vannak szerek, amelyek hatékonyabbak a baktériumok ellen és gyengék a vírusok ellen, valamint olyanok is, amelyek a különböző vírusok ellen hatékonyak.

3 alapvető szabály

A fertőtlenítőszerek optimális alkalmazásához 3 alapszabályt kell figyelembevennünk:

1. Mindenhol legyen

A fertőtlenítőszerek csak ott hatnak, ahova felvittük őket. Ezért a felületeken hiánytalanul kell alkalmaznunk ezeket. Tehát például egy üreges tárgy esetében az egészet mártsuk a fertőtlenítő oladatba.

Amennyiben a fertőtlenítőszer hatóanyagai nem mindenhova jutnak el, előfordulhat, hogy sehol sem hatnak. Emiatt a szennyeződéseket a fertőtlenítőszer alkalmazás előtt el kell tüntetni. Ez a legegyszerűbben vízzel lehetséges, mivel néhány tisztítószer egy vékony filmet képez, ami által a baktériumok védve maradnak a fertőtlenítőszerek hatóanyagaival szemben.

2. Figyeljünk a hatóidőre

A fertőtlenítőszerek csak az előírt hatóidő betartásával hatnak. Egyes baktériumok "kemény héjjal" rendelkeznek. A hatóanyagoknak egyszerűen bizonyos időre szükségük van a behatoláshoz. A baktériumok csak ezután lesznek ártalmatlanok. Ezért érdemes mindig betartanunk az ajánlott hatóidőt. Amennyiben ezt nem teszi, a baktériumok, vírusok és gombák nem teljesen ártalmatlaníthatóak.

A szerektől függően ez az idő különböző lehet, ezért használat előtt olvassa el a termék címkéjét.

3. Megfelelő koncentráció

Csak a megfelelő adagolással lehetnek a fertőtlenítőszerek hatékonyak. Azonban léteznek már használatra kész oldatok is. Ezzel szemben a koncentrátumokat megfelelően kell hígítani. Itt a pontosság nagyon fontos. A gyenge adagolás nem megfelelő. A túladagolás pedig miatt pedig megsérülhetnek az anyagok vagy felületek.

Ezen túlmenően, óvatosnak kell lennünk. Néhány koncentrátum olyan erős, hogy égési sérülést okozhat.

További tippeket

Most, hogy már ismerjük az alapokat, segítségként íme néhány további tipp.

Figyeljen oda az eltarthatósági dátumra

A legtöbb fertőtlenítő rendelkezik lejárati dátummal. Ha a termék lejárt, a fertőtlenítés már nem teljesen hatásos. Tehát használat előtt ezt mindig ellenőrizze.

Eltávolítás

Kérjük, figyeljen oda a termék megfelelő eltávolítására. A fertőtlenítőszert ne öntse a WC-be vagy a csapba. A fertőtlenítőszerek egyes hatóanyagainak helytelen eltávolítása környezetszennyezéshez vezethet.

A környezeti terhelés csökkentése érdekében, válassza inkább a Ecosplendo által kínált ökológiai alternatívákat.

Papírtörlő

A fertőtlenítőszerek esetében használjunk papírtörlőt, rongy helyett. Amennyiben mégis rongyot használ, az alkalmazás után azonnal mossa ki 60 fokon.

Soha ne használja ugyanazt a rongyot a lakás különböző területein (konyha, fürdőszoba, WC). Ez a kórokozók és baktériumok elterjesztését okozhatja.