Legendák a ruhatisztításról - igazak egyátalán

Legendák a ruhatisztításról - igazak egyátalán

Számos mosási tipp és trükk létezik. De jók is ezek? A hajspray valóban jó a foltok ellen? Cikkünkben válaszokat talál ezekre a kérdésekre.

Valóban véd a szennyeződés- és színfogó az elszíneződéstől?

Itt különböző véleményeket találunk. Néhány teszt azt mutatja, hogy nem igazán működik, mások esküsznek rá. Saját magunknak kell kipróbálni, a legjobb, ha egy régi ruhadarabokkal próbálkozunk, amelyeknél nem olyan nagy baj, ha a színfogó mégsem működik. Azonban, ha valóban működik, akkor nyugodtan együtt moshatjuk kék farmerünket a fehér-piros polónkkal.

A színes és fehér ruhákat még ma is külön kell válogatni?

Nem kell, de jó, ha megtesszük, mivel a szín- vagy szennyeződésfogó használata ellenére a fehér ruha elveszítheti ragyogását. Az új, színes ruhadarabokat ajánlott az első alkalommal magukban, kifordítva mosni, mivel kifakulhatnak. Emellett számos vegyi anyagot is kimoshatunk így, amelyeket más ruhadarabok ezáltal nem gyűjtenek össze.

A mosópor színes ruhákhoz nem használható?

A mosóporok gyakran tartalmaznak fehérítőt, ezért tökéletesek fehér ruhákhoz - színesekhez már kevésbé. A folyékony mosószerek általában nem tartalmaznak fehérítőt, így megfelelőbbek fekete vagy színes ruhákhoz. Emellett fontos, hogy a színes ruhához ne használjunk ugyanolyan mosószert, mint a fehérhez.

Alacsony hőmérsékletű mosás esetén, büdös lesz a mosógép?

A mosógép számára legjobb, ha változó hőmérsékleten használjuk. Manapság már higiénia programok is léteznek, amelyek a dob tisztításra alkalmasak. Ennek rendszeres használata által nem szaporodnak el a mikroorganizmusok a gépben és nem keletkezik szag.

Ha kifordítjuk a nadrágot, az valóban védi a színt?

Igen, a szín valóban védett lesz, ha a nadrágot kifordítjuk. Mivel a nadrág hozzádörzsölődik a dobban más ruhadarabokhoz, illetve a dob belső részéhez, így elveszítheti színét.

Az ágynemű és a fehérnemű tényleg csak 90 fokon lesz higiénikusan tiszta?

Ez nem igaz. A higiénikusan tiszta ágyneműhöz elegendő 60 fok is. Havonta egyszer viszont 90 fokos mosási programot is elindíthatunk. Ha hosszú időn keresztül csak alacsony hőmérsékleten mos, lerakódások és szag keletkezhet.

Segít a hajspray a foltok ellen?

Ez egy félreértés. A hajspray nem segít a foltok ellen, hanem inkább okozója lehet. Korábban a hajspray valóban segített, mivel alkoholt tartalmazott. Manapság ez már nem így van, így a hajspray folteltávolításra nem alkalmas.

Az öblítő nem jó törölköző esetén?

Tulajdonképpen ez igaz. A törölköző és öblítő nem igazán férnek meg együtt. Az öblítő filmként rátapad a szálakra, ezáltal a törölköző elveszti nedvszívó képességét és hajlamosabb lesz szöszösödésre.

Teljesen telerakhatjuk a dobot?

Soha ne rakja mosógépét teljesen tele. A legjobb, ha egy ökölnyi helyet hagy a ruhák és a dob fala között. Ez különösen finom és gyapjú anyagok esetében fontos, mivel az anyagok összedörzsölődnek és gyorsan réginek fognak tűnni. Ráadásul ezáltal a ruhák kevésbé gyűrődnek, amely a vasalásnál segít.

A mosógép vízkőoldó nélkül valóban tönkremegy?

Manapság szinte minden mosószer tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a víz lágyítására alkalmasak. Így megspórolhatja a vízkőoldót. Ha Ön használ vízkőoldót, akkor a legjobb, ha a mosószerrel egyidejűleg adagolja. Lágy víz esetén kevesebb mosószerre van szükség.