A kanapé és párnák - hogyan kell tisztítani őket a legjobban?

A kanapé és párnák - hogyan kell tisztítani őket a legjobban?

Egyszerű, gyors és hatékony tisztítás és frissítés a cél. A kanapé és egyebek rendszeres tisztításával elkerülhető a por és az atka képződés, ezáltal az allergia kialakulása is.

Mindannyian sok időt töltünk a kanapén. (Gondolt már arra, hogy mennyit is pontosan?) Ha belép egy házba gyakran az az első, ami látható. Használjuk különböző alkalmakkor, ha meghívjuk barátunkat egy kávéra, tévé előtti nassoláshoz és egyéb más dolgokra. A kanapé rendszeres tisztítása és ápolása az egész házban a tisztaságot és rendet mutat. Ugyanez vonatkozik a díszárnákra is, amelyek nem csak dekorációként szolgálnak, hanem alváshoz is használunk. Különösen a gyermekek miatt nagyon fontos rendszeres tisztításuk, az allergia elkerülése érdekében.

Még, ha egy szennyeződésálló kanapét is vesz, előbb-utóbb azt is tisztítani kell. Sajnos kevés olyan modern kanapé létezik, amelynek felülete levehető és egyszerűen a mosógépbe dobható. Íme néhány tisztító-tipp, amellyel újra tisztává teheti kanapéját:

  • Az alapos porszívózás fontos. Ne hagyja ki a sarkokat, távolítsa el a hajat, a morzsákat és egyéb szennyeződéseket, amelyek hozzáragadnak a szálakhoz.
  • Ezután hozza rendbe kanapéját egy tisztítóoldattal. Ehhez körülbelül egy vödör (2 liter) meleg víz és egy egész citrom leve szükséges. Ezután adjon a keverékhez 2 evőkanál sütőport és áztasson be ebben egy mikroszálas kendőt. Először a kanapé egy nem látható területén próbálja ki, a színtartósság miatt. Ha az oldat megfelelő, el is kezdheti a foltok eltávolítását, a fertőtlenítést (citrom által) és a kanapé atkáktól való megszabadítását. Végezetül egy tiszta, teafa- és eukaliptuszolajjal átitatott kendővel törölje át az egészet.

Ez a két egyszerű tipp minden szövet vagy mikroszálas kanapén alkalmazható. Bőr esetén egészen más szükséges:

  • Porszívózza le a kanapét, majd egy nedves kendővel törölje át.
  • Keverjen össze ecetet és vizet (fél csésze ecet egy liter vízhez) és ebbe áztassa be egy rongyot. Ezután törölje át vele az egész kanapét, majd egy tiszta, teafa- és eukaliptuszolajjal átitatott kendővel törölje át az egészet.

Most lássuk, mit a teendő a párnák esetében:

Tudta, hogy valójában ez nem is olyan egyszerű dolog (kivéve a szintetikus anyagok, amelyek egyszerűen bedobhatóak a mosógépbe). Mégis van néhány egyszerű, de hatékony szer, amelyet használhatunk. Először is: Olvassa el a címkéket és figyeljen a különleges tisztítási utasításokat. Ezután meg kell különböztetni az anyagokat:

  • Toll: A tollpárnákat a legnehezebb kezelni. A legjobb: Tegyen egy lavór hideg vízbe ⅕ pohár citromlevet és egy marék durva sót, majd áztassuk ebben egész éjszaka a párnát. Ezután öblítse ki jól, majd hagyja a levegőn megszáradni (legjobban nyáron ezt elvégezni). Ütögesse meg a párnát párszor, miközben szárad, ezáltal a toll újra laza és jól szétoszlatható lesz.
  • Latex: Ennél az anyagnál mindenképpen kerülje a sót, mivel tönkreteheti a párnát. A legjobb: Öntsön egy fél pohár ecetet hideg vízbe és hagyja egy éjszakát ebben. Ezután friss levegőn hagyja megszáradni.
  • Szintetikus párna: A legkisebb erőfeszítéssel ez az anyag tisztítható. Egyszerűen tegye a mosógépbe. Mindenképp hideg mosását végezzen, különben az anyag összemegy. Mosószer helyett tegyen egy ¼ csésze fehér ecetet. Ezáltal a párna fertőtlenítve lesz. Majdnem mintha új lenne.