A legtöbb baktérium a háztartásban

A legtöbb baktérium a háztartásban

Sokak hibás elképzeléssel rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy hol rejtőzik a legtöbb baktérium a háztartásban. Íme egy kis segítség a témát illetően.

A baktériumok mindenütt megtalálhatóak. A levegőben, a vízben és még rajtunk is. Legtöbbjük ártalmatlan, számos ezek közül létfontosságú, de néhány betegség kiváltója is lehet.

Minden háztartásban meg van az a hely, ahol a legjobban érzik magukat. Ezért fontos odafigyelnünk és rendszeresen tisztítanunk ezeket a területeket és tárgyakat.

Szivacsok

A legtöbb baktérium általában a konyhai szivacsokon található. Ennek két oka van:

- A szivacsokat gyakran hetekig nem cseréljük le, mivel tisztának tűnnek.

- A szivacsok tökéletes feltételeket biztosítanak a baktériumok elszaporodásához, mivel nedvesek és melegek.

Órákon belül egyetlen szivacson több millió baktérium keletkezhet. A probléma akkor van, ha a szivaccsal élelmiszert tisztítunk. A sok apró ételmaradvány eljut a levegőtlen helyekre (a finom szivacs szerkezet belsejébe), ahol is erjedési folyamatok indulnak meg.

Nem veszélytelen

A szivacsokban sok olyan baktériumot is találhatunk, amelyek betegségek kiváltói lehetnek: a bőrfertőzésektől a csontgyulladáson keresztül a vérmérgezésig (a baktériumok sérülés által bejutnak a véráramba), bármi lehetséges.

A megoldás

Két lehetőség van, hogy megvédjük szivacsainkat a baktériumokkal szemben:

  • Kidobás
    Először is, cserélje le szivacsát rendszeresen. Ezt tegye meg mindig, amikor szivacsa koszos lesz, tehát ételmaradvány vagy szennyeződést távolít el.
  • Mosás
    Azok, akik aggódnak a sok kidobott szivacs miatt a környezetért, megnyugodhatnak. A szivacsot kimoshatjuk mosógépben is. Egy 60 fokos teljes mosást egy baktérium sem él túl. Mossa rendszeresen, amíg a szivacs teljesen tönkre nem megy.

Vágódeszkák és törölközők

A kéztörlők szintén a baktériumok igazi melegágya. Cserélje és mossa ezeket is rendszeresen.

Ugyanúgy a vegágódeszka esetében, ne feldekezzen meg rendszeres tisztításáról. Használjon két különböző vágódeszkát, egyet a nyersanyagok, egy másikat pedig a halak és húsok feldolgozásához.

A műanyag nem feltétlenül higiénikusabb, mint a fa. A műanyagon ejtett vágásokban bármilyen baktérium csodálatosan el tud szaporodni, mivel a víz és a mosószer oda már nem jut el.

Hűtőgép

A hűtőben van a legtöbb baktérium. Sokkal több, mint a WC-ülőkén. Négyzetcentiméterenként átlagosan több mint 10 millió baktérium található a hűtőszekrényben, míg a WC-ülőkén csak körülbelül 100!

Ennek okai:

A hőmérséklet gyakran túl magas a hűtőszekrényekben. Ez soha sem lehet több, mint 8 fok. Ehhez jön még a kondenzvíz, amely a hűtőszekrényekben képződik. Ebben található a legtöbb baktérium.

Emellett a hűtőszekrényeket ritkábban tisztítjuk és gyakran rosszul.

Fontos, hogy az összes élelmiszert jól lezárva tárolja a hűtőszekrényben, valamint azokat az élelmiszereket, amelyek megromlottak azonnal dobja ki, a hűtőszekrényt pedig rendszeresen tisztítsa.

Megjegyzés: A vízforralók nyele és a csapok is gyakran tele vannak baktréiumokkal, mivel ritkábban tisztítjuk ezeket.

Zuhany

A fürdőszobában a zuhany feje is optimális feltételeket nyújt a baktériumok elszaporodásának. Rendszeres és lelkiismeretes tisztítással ez ellensúlyozható.

A szilikonfuga is tökéletes hely a baktériumok számára. Általában ez a legkoszosabb terület. Tisztítsa fugáját rendszeresen ecetes tisztítóval és forró vízzel, így a problémák elkerülhetőek.