Okos energiatakarékosság a háztartásban

Okos energiatakarékosság a háztartásban

Miközben körülöttünk minden egyre drágul, az energiaárak az egekbe szöknek, és az éghajlat nyög az elmúlt évek nagy terhei alatt, sokan felteszik maguknak a kérdést: mit tehetek én, és hogyan csökkenthetem az energiafogyasztásomat?
Otthoni energiaspórolásra vonatkozó tippjeinkkel könnyebben vészelheti át az energiaválságot - ennek a környezet és pénztárcánk is örül!

1.) Wash going on?
A mai mosószerek már olyan jó tisztítóerővel rendelkeznek, hogy nyugodtan lemondhat az előmosásról - heti három mosást feltételezve így könnyedén megtakaríthat akár 35 kilogramm CO₂-t és 6.000 forintot évente.

 • A félig teli mosógépek ugyanannyi vizet és áramot használnak, mint a teli mosógépek, ezért mindig a lehető legjobban töltse meg mosógépét, és ha lehetséges, válassza az öko üzemmódot - ez tovább tart, de kevesebb vizet és áramot igényel, valamint ugyanolyan tisztítási eredményeket biztosít, mint a többi program.
 • A megfelelő mosási hőmérséklet kiválasztásával is eredményesen csökkentheti az energiafogyasztást: egy hatékony mosószerrel az enyhén vagy átlagosan szennyezett ruhák már 30°C-40°C-os mosási hőmérsékleten is ragyogóan tiszták lesznek - és aki 60°C helyett 40°C-on mos, 35-40%-os energiamegtakarításnak örülhet!
 • Ha az ágyneműket és a törölközőket is 60°C-on mossa ki 90°C helyett, itt is sokat spórolhat, ugyanis a 60°C-os mosási ciklusok feleannyi áramot fogyasztanak, mint a 90°C-osak, és teljesen megfelelőek a legjobb higiénia és tisztaság biztosításához. Tehát már egy kicsit alacsonyabb vízhőmérséklet is nagy különbséget jelent!

  Egy különleges trükk a végére: Ha a szeretett textíliáin található makacs foltokat előkezeli egy erős, környezetbarát folteltávolítóval, akkor egyetlen mosási ciklussal megszabadulhat a foltoktól, és nem kell újra kimosnia a ruhaneműket.

2.) Dry, dry baby - a ruhák megfelelő szárítása
Bár rendkívül praktikus háztartási segédeszköz, a szárítógép sajnos egy igazi energiafaló.

 • Ezért nagyon energiatakarékos, ha a klasszikus módon, ruhaszárítón szárítjuk meg ruháinkat. Tervezze meg előre a hetét, és igazítsa a mosást a tervezett tevékenységeihez, hogy ne kelljen ruháit spontán szárítania, amikor legszívesebben a praktikus szárítógépet használná.
 • Ha a mosás előtt egy kiadós centrifugálási programot választ, akkor ruhái utána még jobban száradnak a levegőn. Ha lemond a szárítógépről, akkor nemcsak 385 kilogramm CO₂-t, hanem évente akár 72.000 forintot is megtakaríthat.
 • Azok számára is van néhány tippünk, akik nem tudják nélkülözni a szárítógépet: vásárlásnál lehetőleg hőszivattyús szárítógépet válasszon, mivel az akár 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a kondenzációs szárítógép. Figyeljen a hatékonysági osztályra is, és válasszon B vagy annál magasabb osztályút. A mosógéphez hasonlóan a szárítógépet is csak akkor kapcsolja be, ha teljesen meg van töltve.

  Egy igazi bennfentes tipp, amiről sok szárítógép-használó nem tud: A természetes szárítólabdák akár ezer szárítási cikluson keresztül is használhatóak, szárítás közben felkavarják a ruhákat, hogy a levegő jobban tudjon keringeni, és így akár 40%-kal lerövidítik a szárítási időt - ez egy teljesen természetes módja annak, hogy rengeteg energiát megtakarítson!

3.) Mosogatás - ember vagy gép?
Elterjedt tévhit, hogy a kézi mosogatás energiatakarékosabb, mint a mosogatógép használata - ha nem öblíti elő az edényeket folyó víz alatt, és a mosogatógépet teljesen megtölti, akkor a mosogatógép valójában hatékonyabb!

 • Alapvetően a megfelelő mosogatógép-tablettákkal az átlagosan szennyezett edények már 30°C - 50°C-on higiénikusan tisztává válnak! Mivel a mosogatógépek az öblítővíz felmelegítésére használják fel a legtöbb energiát, már ezzel az apró változtatással is spórolhat.
 • Ha mosogatógépe rendelkezik öko üzemmóddal, akkor mindenképpen használja azt - kicsit tovább tart, de az áramszámlák szempontjából valóban kifizetődő.
 • Sokan úgy gondolnak a mosogatógépre, mint a tisztaság helyére, azonban a gépben gyorsan felhalmozódnak a vízkőlerakódások, valamint az étel- és zsírmaradékok, ami nem csak nem higiénikus, de a mosogatógép hatékonyságát is csökkenti. Ezt eredményesen ellensúlyozhatja géptisztítók rendszeres használatával.
 • A szűrő is igazi áramfaló lehet, ugyanis ha túl sok ételmaradék gyűlik ott össze, akkor eldugulhat, és a mosogatógépnek így több energiát kell felhasználnia a víz kiszivattyúzásához. Itt is sok áramot takaríthat meg a rendszeres tisztítással, és újra ragyogóvá teheti gépét.

4.) Csak vízkövet ne!
Nap mint nap számos háztartási gépet használunk: a kávéfőző reggelente felébreszt minket, a mosogatógép sok kellemetlen munkát végez el helyettünk, míg a mosógépnek és a vasalónak köszönhetően tökéletesen ápolt ruhákat viselhetünk. Bár mindannyian tudjuk, hogy ezeket a praktikus készülékeket rendszeresen kellene vízkőtleníteni, őszintén - ki tartja be ezt valójában...?
Ha azonban energiát szeretne megtakarítani, akkor ez az egyszerű tipp sokat segíthet. Tudta ugyanis, hogy a vízköves berendezések több energiát fogyasztanak? Természetes vízkőoldókkal a bosszantó vízkő pillanatok alatt eltávolítható, Ön pedig így nem pazarol felesleges energiát a mindennapi háztartási feladatokra.

Egy további energiatakarékos tipp: a vízforralás hatékonyabb egy (vízkőmentesített ;) ) vízforralóban, mint egy fazékban a villanytűzhelyen!

5.) Az ember legjobb barátja - a hűtőszekrény
A legtöbb hűtőszekrény sokkal hidegebbre van állítva, mint amennyire szükség lenne - alapvetően a legtöbb hűtőszekrényben az 1-es vagy 2-es fokozat tökéletesen elegendő az élelmiszerek hűtéséhez. Az élelmiszerek megfelelő tárolásával - például környezetbarát méhviaszkendőkben - és a megfelelő rekesz kiválasztásával a lehető legtöbbet hozhatja ki hűtőszekrényéből.

 • A hűtőszekrény különböző rekeszei között akár 6 fokos hőmérsékletkülönbség is lehet, és a legfelső rekesz melegebb, mivel a hideg levegő lefelé száll.
 • A legfelső, körülbelül 8°C-os rekesz ideális sajt, maradékok és nyers sonka tárolására. A középső rekesz hőmérséklete körülbelül 5°C, ezért az olyan tejtermékek, mint a joghurt, a túró és a tej itt különösen jól érzik magukat. A legalsó rekesz a leghidegebb, körülbelül 2°C-os, ezért a halat, húst és más romlandó élelmiszereket itt érdemes tárolni. A friss élelmiszerek tárolására szolgáló rekeszek, amelyeket egy üveglap választ el a többi rekesztől, körülbelül 8°C hőmérsékletűek, így leginkább gyümölcsök, például bogyós gyümölcsök és cseresznye, valamint zöldségek, például saláták, gomba és sárgarépa tárolására alkalmasak.
 • A megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében hagyja kihűlni a forró ételt, mielőtt a hűtőszekrénybe helyezi - az újbóli lehűtés felesleges energiát fogyaszt, és páralecsapódást is okoz.
 • Ne hagyja túl sokáig nyitva a hűtőszekrény ajtaját, hogy elkerülje a hő és nedvesség beáramlását.
 • A fagyasztórekeszt rendszeresen le kell olvasztani, mivel a felesleges jég növeli az áramfogyasztást, a fagyasztórekesz pedig sokkal hatékonyabban tud működni felesleges jég nélkül - ezt egyből össze is kötheti a hűtőszekrény tisztításával, hogy tökéletes higiéniát biztosítson élelmiszerei számára.

Gyakran az apró változtatásoknak is nagy hatása van - ha megvalósítja energiatakarékossági tippjeinket, nemcsak a környezet terheit csökkentheti, hanem energiaköltségeit is!